Kompas Jeugdzorg verbindt
Wij zijn de bruggenbouwers tussen de Nederlandse en de Poolse cultuur. Wij spreken het Pools, de taal van het gezin. Wij zijn bekend met de Poolse en Nederlandse cultuur, de waarden en normen en de migratiecontext.
Wij vinden de samenwerking met het gezin en hun netwerk, de verwijzers en andere betrokkenen organisaties heel belangrijk. Op deze manier kunnen wij samen bouwen aan duurzame veiligheid van kinderen van Poolse komaf.
Sinds 2019 delen wij met onze samenwerkingspartners onze expertise in verschillende regio’s over het hele Nederland:
– Zuidoost-Brabant (o.a. Eindhoven, Helmond en Peelgementen),
– Noordoost Brabant (o.a. ’s-Hertogenbosch, Veghel, Boxtel)
– Hart van Brabant (o.a. Tilburg, Waalwijk)
– Gelderland (Apeldoorn, Zaltbommel en Maasdriel)
– Zuid-Holland (o.a. Rotterdam, Den Haag, Alphen aan den Rijn)
Onze doelgroep
- Poolse jeugdigen en hun ouders
Wat doen wij?
- Ambulante specialistische gezinsbehandeling
Kompas Jeugdzorg biedt ambulante behandeling aan Poolse gezinnen. Behandeling richt zich namelijk op herstel, genezing, ontwikkeling, stabiliseren en/of hanteerbaar maken van een probleem. Het gaat om het aanleren van nieuwe vaardigheden en vertrouwen leren krijgen in de toekomst. Om de kwaliteit van behandeling te kunnen waarborgen, werken wij samen met een BIG-geregistreerde gedragswetenschapper. Zij heeft de regie over de jeugdhulp.
- PMT: psycho-motorische therapie
Cultuurspecifieke psycho-motorische therapie voor kinderen met de Poolse achtergrond. Preventief en de-escalerend doel van therapie door het aanleren van nieuwe vaardigheden, waar focus gelegd wordt op het opgroeien in de 2 culturen. PMT kan het kind helpen om de volgende doelen te behalen:
- Vermindering psychische klachten;
- Het verbeteren van het welbevinden draagt bij aan de kwaliteit van leven en integratie en participatie in de Nederlandse samenleving.
Wat willen wij bereiken?
Wij willen kwetsbare jeugdigen en hun ouders met Poolse achtergrond op weg helpen naar een goede toekomst. Waarin zij zelfstandig verder kunnen. Samen werken we aan een veilige toekomst voor Poolse jeugdigen.
Hoe werken wij?
Onze ambulante behandeling is onderdeel van specialistische interventies op het gebied van veiligheid, hechting en trauma. Wij werken volgens Triple P, Signs of Safety, Trauma en omgaan met Rouw en het Cirkelmodel. Wij inzetten op het versterken van de positieve krachten en het sociale netwerk van Poolse gezinnen. Boven genoemde methodieken hebben gunstig effect op de veiligheid van de jeugdige omdat ouders zich meer gerespecteerd en empowered voelen.
Wij werken cultuursensitief en op maat.
Wij spreken de Poolse taal en zijn bekend met de culturele gewoonten, het verschil in gezondheidsbeleving, het verschil in het onderwijssysteem en de impact van een migratieverleden. Al deze zaken vragen een cultureel-sensitieve houding. Wij kijken naar hoe ieder mens is en helpen zonder waardeoordeel. Wij handelen op basis van respect en gelijkheid.
In praktijk zien we dat opvoedingsondersteuning voor Poolse gezinnen alleen laagdrempelig en effectief kan zijn als wij rekening houden met deze specifieke kenmerken:
- het opbouwen van een vertrouwensrelatie,
- het omgaan met taalproblemen,
- het overbruggen van cultuurverschillen en
- het uitleg geven over de verwachtingen van de Nederlandse samenleving.
Samenwerkingspartners
Kompas Jeugdzorg werkt samen met Veilig Thuis Zuid-Oost Brabant, veiligheidsdeskundigen van bureau WIJS en Participatief actieonderzoeksbureau aan het behalen van het volgende doelstelling: Het creëren van een veilige opgroei- en opvoedsituatie van kinderen in Poolse gezinnen door het netwerk te versterken en de samenwerking te verbeteren. Deze wetenschappelijke onderzoek wordt door ZonMW gesubsidieerd en duurt 2 jaar. De resultaten zijn landelijk bruikbaar.
Projectomschrijving: een participatief actieonderzoek naar werkzame factoren in het versterken of herstellen van veilige opgroei- en opvoedsituatie in Poolse gezinnen in Nederland.
Sinds 2023 werken wij nauw samen met de hulpverleners van Sertse Zorg – psychosociale hulpverlening aan de Oekraïense gezinnen in de eigen moedertaal.