Wij werken volgens het Cirkelmodel.

Het Cirkelmodel is ontwikkeld om onveiligheid in gezinnen te signaleren en gestructureerd en in samenspraak met gezinnen aan veiligheid te werken. Het model bestaat uit zes cirkels en biedt structuur en concrete handvatten voor het proces van het herkennen van signalen van onveiligheid tot en met het maken en bewaken van afspraken.

Het instrument start wanneer over een concrete situatie zorgen bestaan met de vraag: “Ik ben er niet helemaal gerust op, dat het goed gaat met jullie kind of gezin, omdat…?” Deze startvraag helpt ons om concreet te benoemen waarom wij ons zorgen maken, zodat wij het kunnen bespreken met betrokken gezinsleden. Per stap komen vragen in een logische volgorde aan bod, die naar concrete en feitelijke informatie vragen.

Uitgangspunten van het cirkelmodel

Samenwerking met het gezin en inzet en versterken van hun eigen mogelijkheden staan voorop. Tegelijk heeft het model ook aandacht voor de specifieke rol van de professional bij het bewaken van de veiligheid en, zo nodig, de inzet van meer indringende vormen van hulp. Kompas Jeugdzorg loopt samen met het gezin het Cirkelmodel stap voor stap door. Samen met het gezin brengen wij de situatie rond het jeugdige/gezin in kaart en bespreken wij de stappen die nodig zijn om de veiligheid te garanderen en de gezinssituatie te verbeteren.

  1. Het cirkelmodel kent zes cirkels die ons stapsgewijs door het proces leiden.
  2. Het cirkelmodel brengt feitelijke informatie van zorgen/ krachten, (on)mogelijkheden van het gezin en eerste stappen naar veiligheid samen.
  3. Het cirkelmodel gaat uit van samenwerking met het gezin, betrokkenen en netwerk.
  4. Het cirkelmodel heeft aandacht voor de rol van de professional bij het bewaken van veiligheid.
  5. Het cirkelmodel bundelt inzichten van relevante benaderingswijzen en theorieën..

Het Cirkelmodel is ontwikkeld door WIJS – een groep van ervaren professionals in de jeugdhulpverlening en jeugdbescherming: Wil Verhoeven, Ynske de Koning, José Hermans en Sjaak Bons.

Het Cirkelmodel is gebaseerd op en geïnspireerd door diverse relevante benaderingswijzen en theorieën, zoals het gedachtegoed van Signs of Safety en het werk van Eileen Munro over effectieve jeugdbescherming, het werken vanuit de systeembenadering, presentie en progressiegericht werken. Deze zijn bijeengevoegd en geordend in het Cirkelmodel.

Bron: https://www.cirkelmodel.nl/